4. 7. 2025   |   svátek má Prokop
 

Křepelky nadívané jatýrky

Název Množství a jednotka
křepelka 4 ks
vepřová játra 150 g
malá cibule 1/2 ks
špek 10 g
rohlík 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Vepřová (nebo kuřecí) játra nakrájíme na co nejmenší kostičky a orestujeme na nadrobno nakrájené cibulce a špeku. Okořeníme špetkou (mezi dva prsty) tymiánu, čtyřbarevným pepřem a necháme vychladnout. Rohlík nakrájíme také na malinké kostičky, zvlhčíme mlékem, přidáme dvě vajíčka, promícháme, osolíme cca půl lžičkou soli, přidáme orestovaná játra a promícháme. Pokud je těstíčko moc řídké, zahustíme troškou strouhanky. Křepelky osolíme, lehce opepříme hrubým pepřem, naplníme nádivkou a spíchneme párátkem nebo sešijeme (případně svážeme) nití, aby nádivka nevytekla. Vložíme do pekáčku a polijeme rozpuštěným máslem. Podlijeme vroucí vodou (jen asi 1dl), zakryjeme a pečeme při teplotě 180° ve vyhřáté troubě za občasného podlévání výpekem asi hodinu. Pak křepelky odkryjeme a dopečeme dozlatova, sem tam otočíme, aby se opekly ze všech stran.

Poznámka:
Toto množství je na dvě porce, pro 4 lidi budete potřebovat 8 křepelek. Nádivka stačí v množství uvedeném v receptu, je jí i tak dost, a pokud zbyde, rozložím ji na plech a upeču půl hodinky samotnou.




Další fotografie
 


RECEPTY

Drobení (strouhání) do polévky

Postup: Na větší prkýnko nebo vál si nasypeme mouku, uděláme důlek, vklepneme vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolová polévka se sušenými švestkami

Postup: Fazole večer namočíme a druhý den uvaříme do poloměkka. Přidáme na kostičky... zobrazit recept

RECEPTY

Oříšková "pekáčovka"

Postup: Všechny suroviny dáme do mísy, smícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Líčka na víně

Postup: Líčka očistíme, odstraníme největší kusy blan a naporcujeme na menší části -... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldový koláč s jablky a tvarohem

Postup: Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 bílé jogurty (po 150 g), 1/2 hrnku mléka,... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

ESHOPY

Nábytekeu.cz - kuchyňské linky

Velký výběr kvalitních a levných kuchyňských linek od dodavatelů z EU. Většina...